Notícies

« Back

ELS CIUTADANS BRITÀNICS PERDEN UN DRET MÉS

ELS CIUTADANS BRITÀNICS PERDEN UN DRET MÉS

Després de l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea, els ciutadans britànics han anat perdent gradualment els drets que tenien com a ciutadans de la UE. Aquest últim cas ha de veure sobre la participació en els comicis municipals (sufragi actiu i passiu).

Després de la qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal judiciaire d'Auch (França) el TJUE s'ha pronunciat davant una situació que afectava una ciutadana britànica resident a França des de 1984, que, després del Brexit va ser apartada del cens electoral de Thoux. L'assumpte (Assumpte C-673/20) aclareix aquesta qüestió que va ser objecte de controvèrsia, ja que la ciutadana britànica va reclamar que la seua retirada del cens no va ser conforme a dret i no va poder participar en les eleccions municipals de 2020.

El TJUE, respon que des de la retirada del Regne Unit de la Unió Europea, l'1 de febrer de 2020, els nacionals d'aqueix Estat que hagen traslladat la seua residència a un Estat membre abans del final del període transitori ja no gaudeixen de l'estatut de ciutadà de la Unió ni, més concretament, del dret de sufragi actiu i passiu en les eleccions municipals del seu Estat membre de residència, fins i tot quan també es vegen privats, en virtut del Dret de l'Estat del qual són nacionals, del dret de vot en les eleccions organitzades per aquest últim Estat.

Cal destacar que la ciutadania de la Unió requereix la possessió de la nacionalitat d'un Estat membre. Aquesta ciutadania confereix als ciutadans de la Unió que residisquen en un Estat membre del qual no siguen nacionals el dret de sufragi actiu i passiu en les eleccions municipals de l'Estat membre en el qual residisquen.

Per consegüent, assenyala que la circumstància que un particular haja traslladat la seua residència a un altre Estat membre quan l'Estat del qual és nacional era un Estat membre no li permet conservar l'estatut de ciutadà de la Unió i tots els drets que el TFUE atribueix a aquest estatut si, arran de la retirada del seu Estat d'origen de la Unió, ja no posseeix la nacionalitat d'un Estat membre.

En definitiva, des de l'1 de febrer de 2020, els nacionals del Regne Unit són nacionals d'un Estat tercer, han perdut, des d'aqueixa data, l'estatut de ciutadà de la Unió. En conseqüència, ja no gaudeixen del dret de sufragi actiu i passiu en les eleccions municipals del seu Estat membre de residència.

Enllaç sentencia: Assumpte C-673/20.